Panda veľká

Panda veľká

Zoznámte sa s medveďom, ktorý sa stal symbolom pre ochranu zvierat.

Biológia

Kľúčové slová

panda, WWF, bambus, Čína, Medveď, Južná Čína, ochrana prírody, bylinožravý, cicavec, obydlia pôdy, medvieďa, prst, Stavovce, škody na životnom prostredí, Znečistenie životného prostredia, subtropy, zviera, biológia

Súvisiace extra

Scénky

Panda veľká

Panda veľká je v subtropických lesoch Číny potenciálne ohrozeným druhom medveďa.

Kedysi sa v strednej a južnej Číne vyskytovala na obrovskom území, dnes nájdeme vo voľnej prírode už len malé, izolované populácie. V minulosti žila aj v nižších oblastiach, ale kvôli odlesňovaniu a iným vplyvom bola vytlačená do hôr.
Panda veľká väčšinu svojho času trávi na zemi, ale vie sa aj šplhať a plávať. Panda veľká dokáže stáť aj na zadných nohách, ale je to pre ňu únavné. Každú príležitosť využije na odpočinok.
V prípade pandy veľkej 98 % potravy tvorí bambus. Svoju potravu konzumuje zvyčajne posediačky, vďaka čomu sa jej uvoľnia predné laby, ktorými si môže pridržiavať jedlo.
Tieto zvieratá sú aktívne za súmraku alebo v noci, počas dňa spia v dutinách stromov, štrbinách skál alebo jaskyniach. V bambusových húštinách si vytvára priechody podobné tunelom, aby spojila miesto na pasenie s miestom svojho odpočinku.
Denne strávi 10-12 hodín sedením a konzumovaním potravy. V porovnaní s príbuznými druhmi je veľmi pomalá. Vydáva zvuky, ktoré pripomínajú bľakot oviec.
Na rozdiel od iných medveďov panda veľká sa neukladá na zimný spánok, počas chladnejšieho obdobia migruje do nižšie položených oblastí. Priemerná dĺžka života pánd veľkých, ktoré žijú vo voľnej prírode, je približne 25 rokov.

Rozmery

Panda veľká je v subtropických lesoch Číny potenciálne ohrozeným druhom medveďa.

Kedysi sa v strednej a južnej Číne vyskytovala na obrovskom území, dnes nájdeme vo voľnej prírode už len malé, izolované populácie. V minulosti žila aj v nižších oblastiach, ale kvôli odlesňovaniu a iným vplyvom bola vytlačená do hôr.
Panda veľká väčšinu svojho času trávi na zemi, ale vie sa aj šplhať a plávať. Panda veľká dokáže stáť aj na zadných nohách, ale je to pre ňu únavné. Každú príležitosť využije na odpočinok.
V prípade pandy veľkej 98 % potravy tvorí bambus. Svoju potravu konzumuje zvyčajne posediačky, vďaka čomu sa jej uvoľnia predné laby, ktorými si môže pridržiavať jedlo.
Tieto zvieratá sú aktívne za súmraku alebo v noci, počas dňa spia v dutinách stromov, štrbinách skál alebo jaskyniach. V bambusových húštinách si vytvára priechody podobné tunelom, aby spojila miesto na pasenie s miestom svojho odpočinku.
Denne strávi 10-12 hodín sedením a konzumovaním potravy. V porovnaní s príbuznými druhmi je veľmi pomalá. Vydáva zvuky, ktoré pripomínajú bľakot oviec.
Na rozdiel od iných medveďov panda veľká sa neukladá na zimný spánok, počas chladnejšieho obdobia migruje do nižšie položených oblastí. Priemerná dĺžka života pánd veľkých, ktoré žijú vo voľnej prírode, je približne 25 rokov.

Anatómia

Panda veľká má rovnakú telesnú stavbu ako ostatné medvede, líši sa od nich iba kožuchom, ktorý má kontrastnú čierno-bielu farbu. Az óriáspanda testfelépítése megegyezik a többi medvéével, csupán a kontrasztos fekete-fehér színében tér el tőlük.
Feje más medvéknél nagyobbnak tűnik: ez főként jól fejlett rágóizmainak, és az azok tapadásához szükséges megnövekedett felületnek köszönhető, amitől a koponya magas és kerek.

Vnútorné orgány

Kostra

Vývoj

Panda veľká má rovnakú telesnú stavbu ako ostatné medvede, líši sa od nich iba kožuchom, ktorý má kontrastnú čierno-bielu farbu. Az óriáspanda testfelépítése megegyezik a többi medvéével, csupán a kontrasztos fekete-fehér színében tér el tőlük.
Feje más medvéknél nagyobbnak tűnik: ez főként jól fejlett rágóizmainak, és az azok tapadásához szükséges megnövekedett felületnek köszönhető, amitől a koponya magas és kerek.

Súvisiace extra

Zubor americký

Zubor americký je v Severnej Amerike najväčším suchozemským cicavcom.

Ako dýchajú ryby

Cievy v žiabrách rýb absorbujú kyslík a uvoľňujú oxid uhličitý.

Jaguár

Jaguár, ktorý dokáže svoju korisť chytiť jediným skokom, je v Južnej Amerike jedným z...

Poďme na safari!

V tejto lekcii zistíte, kde sa nachádzajú savany a aká bohatá je ich flóra a fauna.

Rybárik riečny

Charakteristickým znakom tohto vtáka sú výrazné farby, ktoré mu pomáhajú pri love a skrývaní.

Diviak lesný

Častý obyvateľ lesov, predok domestikovanej ošípanej.

Ako lietajú vtáky? 1. časť

Perie a prúdnicové telo vtákov zohráva dôležitú úlohu pri lietaní.

Podenka veľká

Larvy tohto druhu podenky strávia prvé tri roky svojho života vo vode, ich dospelý život...

Added to your cart.