Jeleň lesný

Jeleň lesný

Jeleň lesný je veľký párnokopytník z čeľade jeleňovitých. Najtypickejším znakom pre samcov sú parohy.

Biológia

Kľúčové slová

jeleň, parohy, kopytnatec, prežúvavec, kopyto, ručanie jeleňov, pučnica, Jaskynná maľba, Miraculous Deer, zviera, Stavovce, cicavce, bylinožravý, les, biológia

Súvisiace extra

Scénky

Jeleň lesný

Jeleň lesný je obyvateľom zmiešaných lesov spestrených čistinami a lúkami. Vyskytuje sa na rozľahlom území Európy, Ázie a severnej Afriky. Jeho krátka srsť, ktorá prilieha k telu, je v lete červenohnedá a v zime šedohnedá. Pod chvostom je svetlá škvrna, tzv. "zrkadlo".

Dĺžka tela v prípade samca dosahuje 2-2,5 m a jeho hmotnosť 150-350 kg. Dĺžka samice predstavuje 160-190 cm a jej hmotnosť 120-170 kg.

Anatómia

Hlavu samca zdobia parohy, ktoré vyrastajú z výbežku čelovej kosti, tzv. pučnice. Jeleň na jar parohy zhadzuje a koncom júla mu znova vyrastú rozšírené o ďalšiu výsadu. Parohy môžu denne vyrásť 1-2 cm, a tak za 120-150 dní sa môžu vyvinúť parohy s hmotnosťou až 15 kg. Parohy vo fáze vývinu sú pokryté zamatovou vrstvou, t.j. kožou, ktorá je bohato pretkaná krvnými cievami a nervami. Kým táto citlivá zamatová vrstva nestvrdne, zviera sa vyhýba hustým častiam lesa. Keď zamatová vrstva odumrie, samec svoje parohy obtiera o stromy a kríky, aby ich očistil od nej. V septembri samce ručia a bojujú pomocou svojich parohov, kým sa slabší jedinec nevzdá.

Vnútorné orgány

Kostra

Animace

Rozprávanie

Jeleň lesný je obyvateľom zmiešaných lesov spestrených čistinami a lúkami. Jeho krátka srsť, ktorá prilieha k telu, je v lete červenohnedá a v zime šedohnedá. Pod chvostom je svetlá škvrna, tzv. "zrkadlo". Dĺžka tela v prípade samca dosahuje 2-2,5 m a jeho hmotnosť 150-350 kg. Dĺžka samice predstavuje 160-190 cm a jej hmotnosť 120-170 kg.

Hlavu samca zdobia parohy, ktoré vyrastajú z výbežku čelovej kosti, tzv. pučnice. Jeleň na jar parohy zhadzuje a koncom júla mu znova vyrastú rozšírené o ďalšiu výsadu. Parohy môžu denne vyrásť 1-2 cm, a tak za 120-150 dní sa môžu vyvinúť parohy s hmotnosťou až 15 kg. V septembri samce ručia a bojujú pomocou svojich parohov, kým sa slabší jedinec nevzdá.

Súvisiace extra

Syseľ obyčajný

Je poľný hlodavec vyskytujúci sa v strednej a východnej Európe.

Životný cyklus stavovcov

Životný cyklus stavovcov pozostáva z dejov, ktoré začínajú vznikom pohlavných buniek jedinca a trvajú až po vznik pohlavných buniek ďalšej generácie.

Delfín skákavý

Delfíny sú morské cicavce, ktoré k orientácií používajú zvukové signály.

Dromedár

Dromedár alebo iným menom ťava jednohrbá je zviera, ktoré si obyvatelia púští veľmi cenia a je pre nich nenahraditeľná.

Izolované obydlie (horáreň)

Horári prispôsobujú svoj životný štýl prostrediu v lese.

Kengura sivá

Je jedným z najväčších vačkovcov.

Krt obyčajný

Krtkovia sú malé podzemné cicavce, ktoré majú na nohách mohutné pazúry prispôsobené na hrabanie.

Pes domáci

Je domestikovaný poddruh vlka dravého.

Podkovár krpatý

Netopiere sa orientujú a lovia pomocou ultrazvuku.

Slon africký

Najväčšie suchozemské zviera.

Vráskavec obrovský (Modrá veľryba)

Cicavec prispôsobený životu v mori. Je to najväčší žijúci živočích.

Vydra riečna

Vydra je druh cicavca prispôsobený životu vo vode.

Zubor americký

Zubor americký je v Severnej Amerike najväčším suchozemským cicavcom.

Šabľozubý tiger

Vyhynutý druh veľkej mačkovitej šelmy pomenovanej podľa ich veľkých šabľovytých očných zubov.

Vtákopysk divný

Cicavec s rysmi typickými pre plazy: znáša vajíčka a má kloaku.

Hospodárske zvieratá

V obchodoch môžeme zákúpiť rôzne časti mäsa hospodárskych zvierat (hovädzie, bravčové, kuracie).

Added to your cart.