Dromedaris

Dromedaris

De dromedaris, ook bekend als kameel is een onontbeerlijk en hoog gewaardeerd huisdier van de bewoners van de dorre gebieden.

Biologie

Trefwoorden

dromedaris kameel, kameel, caravan, woestijn, evenhoevige niet-gedomesticeerde, herkauwer, dierlijk, gewervelde dieren, herbivoor, Biologie

Gerelateerde items

Scènes

Dromedaris

Lichaamsbouw

  • hoogte: ong. 1,8-2,1 m
  • lichaamslengte: 250-350 cm
  • staartlengte: 50 cm
  • gewicht: 300-700 kg
  • bult - Het kan tot 30 kg vet opslaan.
  • fijn, wollig haar
  • dikke, lange wimpers
  • dikke hoornlaag - Ze zijn te vinden op de knieën en enkels, en tijdens het rusten beschermen ze de dromedaris tegen het brandende zand.
  • twee-tenige voet - Het bestaat uit een breed gespreidde, leerachtige zak en voorkomt dat de dromedaris te veel in het zand wegzakt.
  • neusgaten - Ze vormen schuine spleten die volledig gesloten kunnen worden tijdens een zandstorm.

Inwendige organen

  • slokdarm
  • maag - Ten eerste slikken dromedarissen hun voedsel niet volledig gekauwd in, en daarna brengen ze het kauwsel terug en kauwen het weer.
  • dunne darm
  • dikke darm
  • anus
  • lever
  • hart
  • long
  • luchtpijp
  • nier - Dit orgaan is in staat om de urine dikker te maken en daardoor vochtverlies te minimaliseren.
  • blaas - Slaat urine.

Skelet

  • schedel
  • ribben
  • wervelkolom
  • schouderblad
  • bekken
  • borstbeen
  • dijbeen
  • scheenbeen
  • knieschijf
  • vingerkootjes
  • middenvoetsbenen
  • opperarmbeen
  • voorarm

Animatie

  • hoogte: ong. 1,8-2,1 m
  • lichaamslengte: 250-350 cm
  • staartlengte: 50 cm
  • gewicht: 300-700 kg
  • bult - Het kan tot 30 kg vet opslaan.
  • fijn, wollig haar
  • dikke, lange wimpers
  • dikke hoornlaag - Ze zijn te vinden op de knieën en enkels, en tijdens het rusten beschermen ze de dromedaris tegen het brandende zand.
  • twee-tenige voet - Het bestaat uit een breed gespreidde, leerachtige zak en voorkomt dat de dromedaris te veel in het zand wegzakt.
  • neusgaten - Ze vormen schuine spleten die volledig gesloten kunnen worden tijdens een zandstorm.
  • slokdarm
  • maag - Ten eerste slikken dromedarissen hun voedsel niet volledig gekauwd in, en daarna brengen ze het kauwsel terug en kauwen het weer.
  • dunne darm
  • dikke darm
  • anus
  • lever
  • hart
  • long
  • luchtpijp
  • nier - Dit orgaan is in staat om de urine dikker te maken en daardoor vochtverlies te minimaliseren.
  • blaas - Slaat urine.

Gesproken tekst

Omdat dromedarissen, of Arabische kamelen, zich zo goed hebben aangepast aan extreme weersomstandigheden en waterschaarste zijn het gewaardeerde en onmisbare dieren geworden voor woestijnbewoners. Tegenwoordig zijn ze tam gemaakt maar oorspronkelijk leefden ze in het wild. Toch bestaan er nog steeds wilde populaties in Australië. Dromedarissen bewegen zich in een soort slingerende gang, doordat ze hun voor- en achterbeen aan één kant tegelijkertijd bewegen, waardoor ze als het ware van de ene kant naar de andere kant slingeren.

De rug van een dromedaris is bedekt met dik, zacht, donkerbruin haar dat het beest beschermt tegen de verzengende zon. De andere lichaamsdelen zijn bijna kaal, wat helpt bij het afgeven van hitte. De bult op zijn rug slaat vet op wat, indien nodig, gebruikt kan worden als voedsel.

Omdat de dromedaris dikke wimpers heeft en zijn neusgaten afgesloten kunnen worden, kan er geen zand of stof in zijn ogen of ademhalingssysteem komen tijdens een zandstorm. De tenen van een dromedaris bestaan uit ver uit elkaar liggende, leerachtige zakjes, die ervoor zorgen dat hij niet te ver wegzakt in het zand.

Dromedarissen zijn herbivoren. Ze eten doornige planten en grassen met scherpe randen en half-droge takken. Hun tong en lippen zijn dik, waardoor ze dit voedsel zonder gevaar kunnen eten. Daarnaast kunnen ze meerdere dagen overleven zonder water. Indien nodig zijn ze in staat om het vet uit hun bult te gebruiken als voedsel en water.

Karavaans met dromedarissen reizen nog vandaag de dag nog altijd door de woestijn en bij de rustplaatsen dragen mensen vele emmers water naar de dromedarissen. Als ze dorst hebben kunnen ze binnen 10 minuten 135 liter water drinken. Verder zijn ze erg goed in staat de hoeveelheid water die ze drinken te regelen. Ze kunnen 30-40 km per dag reizen mét zware bepakking.

Dromedarissen leven in families die bestaan uit een hengst, merrie en hun jongen. Over het algemeen zijn ze erg kalm, maar in het paarseizoen worden de mannetjes agressief. Ze kunnen dan ook een gevaar vormen voor mensen. Dromedarissen worden ongeveer 40 jaar oud.

Gerelateerde items

Bedoeïenenkamp

De semi-nomadische manier van leven van de woestijnbewoner stammen is perfect aangepast aan de klimatologische en milieuomstandigheden.

Oase

Oasen zijn gebieden in woestijnen die ontstaan waar er water aanwezig is.

Afrikaanse olifant

Het grootste landzoogdier ter wereld.

Dikke staart schorpioen

De dikke staart schorpioen is één van de meest gevaarlijke schorpioenen.

Edelhert

Edelherten zijn evenhoevige herkauwers. Het mannetje is te herkennen aan zijn spectaculaire gewei.

Eolische processen in woestijnen

Wind speelt als exogene kracht een belangrijke rol bij woestijnvorming.

Grijze reuzenkangoeroe

Eén van de grootste buideldieren ter wereld.

Fort van Nizwai (Oman, 17e eeuw)

De ronde toren van het grootste fort op het Arabische schiereiland had een heel ingenieus beveiligingssysteem.

Het gebit van zoogdieren

De structuur van het gebit weerspiegelt de specifieke voedingsgewoonten van een bepaalde diersoort.

Landbouwdieren

Deze animatie toont dieren die vaak als landbouwdieren gehouden worden en de vleesdelen van hun vlees.

Traditionele Arabische zeilboot (sambuk)

De shambuk, de grootste Arabische zeilboot, werd hoofdzakelijk als koopvaardijschip in de Perzische Golf gebruikt.

Added to your cart.