Afrika pingvinjei

Afrika pingvinjei

Ha a pingvinre gondolsz, bizonyára az Antarktiszon élő, a filmekből ismert madárra gondolsz. De képzeld, pingvinek nem csak a jeges, fagyos vidékeken élnek, hanem a meleg trópusokon is.

02:44

Biológia

Címkék

pingvin, pápaszemes pingvin, pingvintelep, madarak, madár, pingvinalakúak, szárnnyal evezők, költőtelep, költőhely, halevő, ragadozó, tojás, költés, Afrika, Dél-Afrika, Dél-afrikai Köztársaság, Namíbia, úszóláb, tollak, kolónia, vadállat, gerincesek, állat, biológia

Kapcsolódó extrák

Narráció

Afrika pingvinjei
Ha a pingvinre gondolsz,
bizonyára az Antarktiszon élő, a filmekből ismert madárra gondolsz.
De képzeld,
pingvinek nem csak a jeges, fagyos vidékeken élnek,
hanem Afrika meleg mérsékelt övi területein is.
A pingvinek egy faja, a Pápaszemes pingvin ugyanis
nem máshol, mint Afrikában költ.
Pontosabban annak kavicsos, sziklás, déli partvidékén.
A 27 ma létező kolónia a Dél-afrikai Köztársaság és Namíbia területén fekszik.
Aki erre vetődik, legkevésbé pingvinek látványára számít.
Ezek a kis totyogó madarak legfeljebb 60cm magasra nőnek,
tömegük pedig a 2-4 kg-ot érheti el.
A pápaszemes pingvinek halevők,
elsősorban szardínia-, szardella-, makréla-, és heringfélékkel táplálkoznak.
Kiválóan mozognak a vízben.
Akár 24 km/h sebességgel is képesek úszni,
és átlagosan 30 méter mélyre merülnek.
Egy-egy táplálékszerző útja során akár 110 kilométert is megtehet.
Mivel szárazföldön kevésbé ügyesen mozognak, mint a vízben,
így nehezen megközelíthető helyeken telepszenek le,
például szigeteken, sziklás tengerpartokon.
Mivel Afrika partjainál nincs olyan hideg, mint a sarkkörön,
vékonyabb kültakaró is elegendő számukra.
Vízlepergető tollaik így kisebbek, mint távoli rokonaiknak.
Átlagéletkoruk 10-11 év,
de fogságban akár 20 évig is élhetnek.
A nagyarányú kereskedelmi halászat és a globális felmelegedés következtében aggasztó mértékben csökken
az egyetlen afrikai pingvinfaj egyedszáma.
Míg, 1956-ban 121 ezer pingvin költött a fekete kontinens déli partjainál,
addig 2008-ban ez a szám már csak 26 ezer volt.

Belső feliratok (labels)

SZARDÍNIA, MAKRÉLA, SZARDELLA, HERING, 10–11 év, 60 cm, 24 km/h, 30 m, 1956, 121 000, 2-4 kg, 110 km, 2008, 26 000

Kapcsolódó extrák

Afrikai elefánt

Az elefántfélék családjába tartozó afrikai elefánt jelenleg a legnagyobb és a legerősebb szárazföldi emlős a Földön.

Afrikai szavanna

A Föld legnagyobb egybefüggő szavannája Afrikában található. A kontinens teljes területének mintegy harmadát teszi ki.

Elefántok

Utánajártunk, mi a különbség ennek a fenséges állatnak a két faja, az afrikai és az ázsiai elefánt között.

A változatos Dél-Afrika

Az afrikai kontinens déli csücskén található napsütötte ország sokszínűségét bemutató film.

Fehér gólya

Magyarországon költ Európa egyik legjelentősebb gólyaállománya. De ismerjük-e kedvenc fészekrakónkat?

Mocsári teknős

Az animáció bemutatja a teknősök felépítését, a csontváz és a teknő kapcsolatát.

Rózsás flamingó

Az egyik leggyakoribb állatkerti madár a rózsaszín, kampós csőrű gázlómadár, amely a mediterrán tengerpartokon és Afrika jeletős részén előfordul.

Rózsás pelikán

A pelikán fokozottan védett madár. Kiderül, mit jelent az iszik, mint a gödény kifejezés.

Tigrispiton

Vannak olyan fajok az állatvilágban, melyek havi egy evéssel, sőt akár többhónapnyi koplalással is kitűnően elélnek. Ilyen pl. a tigrispiton is.

Kosárba helyezve!